Pæonliste 2011

Bemærk Pæonerne leveres fortrinsvis i efteråret. 
Forsiden

Juleroser


Pæoner


Praktiske 
oplysninger


Vildarter, staudeagtige
 
Paeonia anomala

Vildart  som er naturligt forekommende over et meget stort område i det nordlige og centrale  Rusland, fra Baikal søen i øst til Kola halvøen i vest.
P.anomala bliver 50-60 cm høj med mørkegrønne blanke blade.  Bladene er egentlig kun dobbelt tredelte, men bladafsnittene er dybt fligede. 
Blomsterne er røde med gule støvdragere. Der er kun en blomst pr stængel.
Arten er meget hårdfør og ikke så tilbøjelig til at starte væksten så tidligt som pæoner fra det sydlige Europa. Alligevel når den at være i blomst i slutningen af maj - begyndelsen af juni. 

pris:150 Kr,

 

Paeonia bakeri

Der er lidt mysterie omkring denne art. Den er oprindeligt beskrevet på basis af en plante som fandtes i Cambridge Universitetets botaniske have.
Planten er aldrig fundet i naturen og det er derfor oplagt at tro at der er tale om en hybrid, men planten er frøkonstant. Det bliver en ca 60 cm høj plante med mørkt røde blomster som på en række områder minder om en robust udgave af P. arietina
Dyrkningsmæssigt vil den befinde sig udmærket i god humusholdig havejord i lys skygge.

pris: 175 kr
 


Paeonia banatica
(officinalis ssp banatica)

Forekommer i Ungarn, Jugoslavien og Rumænien. Opfattes for tiden som en variant /underart af P.officinalis, men ligner meget, og forveksles ofte, med P. mascula.
Navngivet efter Banat i Rumænien.
Planten bliver 30-40 cm høj med mørkegrønne blade som er dobbelt tredelte og fligede så der er 12-15 afsnit pr blad.
Blomstrer i maj med rosenrøde blomster der er 10-12 cm i diameter.

Pris: 150 kr

 

 
Paeonia beresowskii
(anomala ssp veitchi, Hong & Pan 2001)

Bliver ca 30 høj med meget lyst røde blomster i slutningen af maj/begyndelsen af juni.  Bladene er blanke,  dobbelt tredelte med stærkt indskårne afsnit. 
Både i og udenfor blomstringstiden en lille dekorativ plante som passer fint til dyrkning i et let skygget stenbed. 
Arten forveksles af og til med P.veitchi var woodwardi 
som blomstrer ca 2 uger tidligere.   . 

Pris: 150 kr

 udsolgt 2011

Paeonia biebersteiniana
(tenuifolia)
Har været betragtet som en tenuifolia underart men er pt indlemmet i arten.
Bliver 40-50 cm høj, som regel kun en enkelt stængel med meget findelte blade, -hvert bladafsnit er 3-10 mm bredt-, og en højrød blomst. Arten findes på  bjergstepperne i det nordlige  Kaukasus , men kan sagtens dyrkes i haven forudsat den får en lys og drænet placering. 

Pris: 150 kr

 


Paeonia carthalinica
(tenuifolia)
Har været betragtet som en tenuifolia underart men er pt indlemmet i arten.
Vækstmæssigt ligner den meget Bierbersteiniana men blomsten er mørkrød. I naturen findes Carthalinica i lyse løvskove i Georgien .
Bierbersteiniana og carthalinica har muligvis oprindeligt været ens men har over tid tilpasset sig forskellige vilkår. 

pris: 175 kr
 

 

Paeonia caucasica
(daurica ssp coriifolia, Hong 2003)

Forekommer  i udkanten af bjergskove i det vestlige Kaukasus. I Danmark bliver det en 60-70 cm høj plante med kraftige, forgrenede stængler. Bladene er dobbelt tredelte, blomsten rød med gule støvdragere.
P.caucasica er meget let at dyrke i veldrænet humusjord i let skygge.

Pris: 150 kr

udsolgt 2011 


Paeonia daurica (syn. P. triternata )

Vildart fra Krim-området. Oprindeligt beskrevet og navngivet i 1795, men ikke på latin, og så gælder det ikke. Den latinske beskrivelse blev først lavet i 1824 sammen med navnet P. daurica. Uanset navnet er det en meget karakteristisk plante med grågrønne dobbelt tredelte blade som specielt i udspring er meget smukke De enkelte småblade er afrundede, nærmest nyreformede. Blomsterne er lyst røde med mørkere årer, gule støvdragere.

Artens naturlige voksested er udkanten af egeskove og åbne bakkedrag og i haven placeres den bedst i meget lys skygge i humusrig men veldrænet jord.

150 Kr,
 

 


Paeonia x lagodeschiana

ca 50 cm høj vildart fra Georgien, hvor den kun er fundet i skovene i Lagodechi dalen. Kromosomundersøgelser tyder på at P.lagodeschiana er er opstået som en artshybrid mellem P.caucasica og P. mlokosewitschiana.
Blomsterne, som har en lidt crepeagtig struktur, kommer meget tidligt i slutningen af april-begyndelsen af maj. De skades normalt ikke af sen nattefrost..
Arten er ikke vanskelig i veldrænet humusjord hvor der er let skygge det meste af dagen .

pris: 150 Kr, 
 


Paeonia macrophylla
(daurica ssp macrophylla, Hong 2003)

Arten stammer fra den sydvestlige del af Kaukasus, hvor den 
 gror i højtliggende bjergskove. Kaukasus er hjemsted for en 
 række arter med creme- til svagt gulligt farvede 
 blomster(P.wittmaniana, P.steveniana  og P.tomentosa) som 
 adskilles ved om frugtknuden er håret eller glat, samt ved 
 bladenes størrelse og behåring på undersiden. P.macrophylla 
 bliver 80-100 cm  høj med kraftige forgrenede stængler og de 
 store karakteristiske blade der er dobbelt tredelte. De enkelte 
 bladafsnit er væsentlig større end hos de øvrige arter (10 x 20 
 cm).
 Blomsterne er 10-12 cm i diameter, cremegule .
 Det er en plante for lys veldrænet skovbund

 pris: 175 kr

Udsolgt 2011
 


Paeonia peregrina

Stammer fra Balkanområdet (Rumænien, Bulgarien, nordlige Grækenland) og har været kendt gennem mange år, men under forskellige navne (P.decora og P. lobata) . 
Paeonia peregrina har smukt mørkegrønne blanke blade med afrundede bladflige . Den bliver 30-50 cm høj og får i slutningen af maj 10-15 cm store dybt røde blomster. Gror bedst i lys skygge.
Udover at være en førsteklasses haveplante, har P.peregrina sat sig et eftertrykkeligt spor indenfor hybrid-gruppen.som den ene af forældrene til en  række af Saunders hybrider, bl. a.   "Cytherea",  "Constance Spy" og "Laura Magnusson".

150 Kr, 


Paeonia steveniana
(Synonym: wittmaniana ssp nudicarpa)

Hjemstedet er Georgiens bjerge op til det subalpine bælte i åbne skovområder. Hårdførheden skulle derfor være iorden forudsat der skaffes dræn. Hos os har den klaret sig fint, omend lidt langsomt, på husets nordside i et humusholdigt bed langs husmuren.
Planten bliver 50-60 cm høj med creme gule blomster.

pris: 175 kr

udsolgt 2011

 
Paeonia veitchi
(anomala ssp. Veitchii, Hong 2005)

En 40-50 cm høj vildart fra det nordvestlige Kina, hvor den gror i udkanten af bjergskove i ca 2000 meters højde. Først hjembragt af E.H. Wilson i 1907efter en ekspedition financieret af Veitch. 

P.veitchii minder i udseende meget om P.anomala, men er lavere og blomstrer ca 1 måned senere, i juni, med flere blomster på samme stilk. 

Placeres lyst men ikke nødvendigvis i fuld sol. Pladsen bør være veldrænet.

150 Kr,


Paeonia officinalis ssp villosa
(officinalis ssp. Microcarpa)

Vokser i lyse bjergskove og højtliggende enge i det sydlige Frankrig og nordøstlige Italien. Planten bliver 50-60 cm høj med grågrønne blade der er dobbelt tredelte med kraftigt fligede bladafsnit. Blomstring i maj.
P.villosa  har været i kultur siden slutningen af 1800-tallet under forskellige navne,  bl.a. P.humilis var villosa.

Lykkes bedst på en plads der er fugtig i foråret for derefter at blive mere tør hen på sommeren,

Pris:150 Kr,

 
Paeonia veitchi var woodwardii
(anomala subsp. Veitchii)

Miniudgave af P.veitchi. Planten bliver ca 30 cm høj og er dermed i en størrelse så den ret let kan indpasses i stenbeddet.

Pris:150 kr

Udsolgt 2011
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Træagtige vildarter

Paeonia delavayi

P, delavayi stammer fra Yunnan provinsen i Kina.  I Danmark bliver P. delavayi en ca 1.5 meter høj busk med oprette skud, og mørkrøde skinnende blomster i slutningen af maj/begyndelsen af juni.

P.delavayi har været meget brugt i forædlingen af træpæoner, hvor den har bidraget med den mørkerøde farve, men ellers har arten stået noget i baggrunden fordi blomstringen ikke er så prangende . Blomsterne er ikke så store som hos sorterne og træder ikke så tydeligt frem når busken ses på afstand, men det er egentlig ikke blomstringen der er plantens hovedattraktion. 
Placeret så man ser den i gennemfaldende lys. er P.delavayi et flot syn i perioden hvor knopperne udvikler sig til røde skud, der bryder frem og forvandler det noget risede grenskelet til en fin bladplante.P.delavayi er ikke kræsen med hensyn til voksepladsen. Den vil gro i fuld sol eller halvskygge.
Planten formeres normalt ved frø, hvilket giver en vis variation. Bladfarven kan veksle fra grøn  til mørkgrøn med et kobberagtigt skær,  og blomsterfarven fra højrød til næsten sortrød.

Pris:200 Kr,

 

 
Paeonia trollioides
(delavayi var angustiloba forma trollioides)

P.trollioides stammer fra Kina hvor den findes i nogle få  bjergområder i den vestlige del af landet. Det bliver en 30-40 cm høj busk med friskgrønt løv og skinnende gule blomster i slutningen af maj. Væksten er som en lille model af P.delavayi, men blomsterne er relativt store og bæres mere frit, samtidig med at farven er iøjnefaldende. P.trollioides gror fint både i skygge og sol, men for megen skygge forringer blomstringen. Den breder sig ved rodskud og er meget velegnet som bunddække mellem andre lidt større buske.

Pris:150 Kr
 

 

Paeonia ludlowii

Bliver en 2,5-3 m høj busk med en åben forgrening.
Skuddene kan nemt blive 2 m i løbet af en sommer.
Bladene er dobbelt tredelte med dybt fligede bladafsnit. Bladene er lysegrønne, - en meget frodig udseende busk.  Blomstring i juli.
I hårde vintre kan man risikere frostskader på grenene, men busken fornyer sig hurtigt med skud fra basis. Uden frostskader må man udtynde engang imellem, så busken ikke bliver alt for tæt.

Pris 300 kr,

 udsolgt 2011

tilbage til sidens top

opdateret 07.05.2011